SZERBIA

  • Szerbia1
  • Szerbia2
  • Szerbia3
  • Szerbia4

Délvidékre, a Szerbiához tartozó magyar városba, Topolyára 2003 óta, 2007-től pedig Csantavérre járunk rendszeresen.

A kapcsolat a Kölyökvonal Magazinon keresztül alakult ki. Kezdetben 10 db-ot kértek,  később ez már 300 példányra bővült. A lapot a városi és környéki iskolákban osztogatták. A magyar nyelvű gyermekújság, illetve bármilyen irodalom nagyon ritka a térségben, ezért nagy örömmel fogadták lapunkat.

Közben személyesen meghívást is kaptunk, így évente 2-4 alkalommal tartunk gyermeknapot.
Ezekre a programokra átlag 30-40 gyermek érkezett. 10 órakor kezdődött játékkal, majd bábdarabbal, beszélgetésekkel, énekléssel, szép időben kinti játékokkal, közös ebéddel.
Különösen nagy örömünk, hogy néhány évi együttműködés után Topolyán már a helyi Golgota közösség önállóan szervezi gyerekklubjaikat. Tudomásunk van arról is, hogy a szerbiai Szabadkán is beindult a gyermekprogram.

A délvidéki magyarság helyzete a háború óta igen nehéz. Sok zaklatást kell elviselniük, nincs munkahely, a fizetésből – ha van – a megélhetés nem biztosított.

Évekkel ezelőtt sikerült támogatást szerezni, és így az ottani gyerekekkel Magyarországon Mátrakeresztesen, majd a rá következő két évben Balatonszemesen szervezhettünk táborokat eddig több száz gyereknek, akik a költségekhez saját lehetőségeik szerint hozzájárulnak. Közülük sokan életükben először jártak Magyarországon. Azóta több alkalommal szerveztünk tábort közösen Siófokon és Balatonszemesen.

2007-ben meghívást kaptunk a szerbiai Csantavérre.
Azóta rendszeresen megyünk oda és gyereknapot szervezünk évente 2- 3-szor.
Általában a délelőtti alkalomra 30 roma gyerek érkezik, a délutánira pedig kb. ugyanennyien főleg magyarok.

Utóbbi időben igyekszünk úgy szervezni, hogy egész hétvégére megyünk, szombaton Csantavéren, vasárnap pedig Topolyán tartunk programot.